Suomi – alisuoriutuja

Suomi on saanut Bengt Holmströmin talouden Nobel-palkinnon. On syytä muistella Holmströmin, Korkmanin ja Vihriälän raporttia elokuun 2016 lopulta. He totesivat, että Suomi on edellytyksiinsä nähden alisuoriutuja: syystä tai toisesta taloudessa ei ole sellaista dynamiikkaa, johon meillä pitäisi olla kaikki mahdollisuudet. Toimittaja Unto Hämäläinenkin totesi, että ikävästi sanottu, jäi vaivaamaan, ja toivoi kommentaattorien näkemyksiä asiasta.

Tässä tulee yksi. Suomessa ei ole pelkästään kannusteloukkuja runsaasti tulonsiirtoja saaville eikä matalapalkka-aloilla.

  • Lähes puolet verovelvollisista on 50 % marginaaliveron tuntumassa. Lisätyömäärä vähentää vapaa-aikaa, jota otetaan yhä herkemmin, kun oma osuus työpanoksen kasvattamisesta ei ole riittävä.
  • Elinkeinonharjoittajat eivät ryhdy työnantajiksi, kun hallinnon taakka ja yritystoiminnan riskit ovat liian suuria nettovoiton mahdollisuuksiin verrattuna. Yli 90 %:lla aloittavista yrittäjistä ei ole tarkoitustakaan ottaa ketään ulkopuolista työhön. Valtaosa optimoi itsensä ammatinharjoittajiksi.
  • Eläkeläiset vaativat eläkkeiden parantamista, mutta eivät mahdollisuutta tehdä työtä pidempään.
  • Opiskelijat eivät enää kilpaile siitä, kuka valmistuu nopeimmin, vaan siitä, kuka heistä käyttää taitavimmin opiskelija-asemaansa hyväkseen.
  • Keskimäärin suomalaisessa yhteiskunnassa pyrkimys parempaan suoritukseen ei ole tarpeeksi monen kohdalla kannustavaa. Jopa yhteiskunnallisesti ei pidetä suotavana poikkeavan erinomaista suoritusta, vaan sen hedelmät pitää ”oikeudenmukaisuuden” nimissä jakaa kaikkien hyväksi ylikireällä verotuksella.

Edellä mainitut tekijät on synnytetty vähin erin viimeisten 40 vuoden aikana, jonka seurauksena työmarkkinaeliitti on kehittänyt vuonna 1975 olleiden työttömien määrän, runsaat 60 000, nykyiseen 600 000 työttömään, samalla nauttien yhteiskunnassa suurta arvostusta kansakunnan pelastajina. En ole aivan varma, joskus jopa epäilen, ovatko saavutukset todella ministerien tittelien arvoisia.

Eero Lehti, kansanedustaja, Kok.