Säästäjälle parempi vaihtoehto

Eduskunta hyväksyi maaliskuun 2019 alkupuolella säästäjälle tarkoitetun vaihtoehdon, joka on parempi kuin rahojen pitäminen säästötilillä. Uusi osakesäästötili on tarkoitettu nimenomaan henkilöille, jotka haluavat säästää tuottavasti asuntoon, yritystoiminnan aloittamiseen, lomamatkaan tai pahan päivän varalle. Tilille voidaan säästää tai siirtää yhteensä 50.000 euroa. Rahat sijoitetaan tilin omistajan päätöksen mukaisesti pörssiosakkeisiin.

Viime vuosina säästötilin tuotto on lähennellyt nollaa; ei siis tuottoa lainkaan. Pitkäaikainen, hajautettu pörssiosakkeisiin sijoitettu tuotto on ollut pitkään keskimäärin 7 %. Uuden osakesäästötilin etu on se, että osinkojen tuotoista maksetaan vero vasta siinä vaiheessa, kun tilin omistaja haluaa niitä nostaa. Pörssiosakkeet voivat olla kasvamassa korkoa jopa vuosikymmeniä. Sijoittaja saa tämän johdosta paremman tuoton ja valtio korkoa korolle periaatteen johdosta enemmän verotuloja, vaikka veroprosentti säilyisi samana.  Pitkäaikaisessa sijoittamisessa ja säästämisessä tämä on merkittävä etu sekä verottajalle että säästäjälle.

Säästötileillä on Suomessa noin 80 miljardia euroa. Niistä lyhytaikaisesti säästötileillä on ehkä 30 miljardia, joilla maksetaan lainojen lyhennyksiä tai muita lähipiirissä olevia isompia menoja. Loput noin 50 miljardia Suomen kansa pitää itselleen tuottamattomilla säästötileillä.

 

Vasemmisto-oppositio vastusti voimakkaasti tätä osakesäästötiliä sekä valiokunnassa että suuressa salissa. En vieläkään ymmärrä, miksi. Jos 50 miljardia jaetaan eduskunnan voimasuhteiden mukaan, on vasemmiston kannattavien säästötiliosuus ehkä 20 miljardia. Näiden omistajat menettävä vuosittain 1,4 miljardia sen johdosta, että eivät osaa hyödyntää jatkossa heille valtion mahdollistamaa osakesäästäjän etua. Tilin on keksineet Ruotsissa sikäläiset sosialidemokraatit, mutta Suomessa vastustus on vaikeasti ymmärrettävissä, kun omat kannattajat menettävät joka vuosi huomattavan määrän tuloja. Talousasioiden ymmärrys ei edes kiinnosta niin paljon, että valvoisivat ja viestittäisivät, mikä heidän kannattajiensa etu on.

Osakesäästötili tulee voimaan 1.1.2020, mutta rahaa voi alkaa jo säästää nyt, ja siirtää osakesäästötilille vuoden 2020 alusta.