Pikavippien korot kohtuullisiksi

Pikavippien kohtuuttomista koroista on seurannut monille kohtuuttomia ongelmia. Korot ovat olleet jopa 100 % vuodessa. Ihmiset eivät lainaa otettaessa tule aina huomanneeksi, kuinka kallista rahaa pikavippi on. Maksuvaikeuksista seuraa helposti merkintä luottotietoihin. Se aiheuttaa monia muita ongelmia, jopa saattaa haitata työn saantia. Asiaan on yritetty puuttua monen vuoden ajan erilaisilla rajoitteilla, mutta niitä on pystytty kiertämään. Talousvaliokunnassa tehdyn päätöksen mukaan korkein vuosikorko olisi 20 %, joka menee ehdotuksena eduskunnalle.

Nyt pikavippiyhtiöt myöntävät lainoja tarkistamatta lainan anojan luottotietoja arvioiden, että voivat sietää 10 %:n luottotappiot. Se onkin mahdollista, koska kokonaiskorko on ollut jopa yli viisinkertainen. Nyt tehdyllä muutoksella tavoitteena on, että lainan myöntäjän tulee varmistua lainan ottajan maksukykyisyydestä.

Pahimmillaan pikavippejä on käytetty peliriippuvuuteen. Peliautomaatit ovat laitteita, joissa saman päivän aikana voidaan käyttää usean vippifirman lainoja hyväksi. Lottoa onneksi voi pelata vain kerran viikossa. Pikavippien käytöstä kärsii luottotietojen menettämisen myötä jo arviolta 40.000 ihmistä. Vaikka velat hoidetaankin, luottotietoihin jää merkintä pitkäksi aikaa. Myös muiden raha-asioiden hoito vaikeutuu mm. pankkikortin saaminen voi olla mahdotonta.