Keskustan veroprofessorin puheet omituisia

Elinkeinoelämän Keskusliiton veroseminaarissa esiintyi mm. finanssioikeuden professori Heikki Niskakangas, joka on Keskustapuolueen pitkään käyttämä veroasiantuntija. Jo aiemmin hänen omaperäiset mielipiteet ovat herättäneet kummeksuntaa. Hän on mm. esittänyt, että yritysomaisuuden perijät ovat laiskempia kuin muut perijät. Lisäksi hän on esittänyt, että yrittäjän verotuksessa ei saa ottaa huomioon liiketoimintariskiä.

Seminaarissa hän haukkui Viron veromallin mm. toteamalla, että mikään sivistysvaltio ei voi olla kiinnostunut Viron veromallista. Hän ei kuitenkaan perustellut näkemystään muuten kuin että Suomen valtio menettäisi 2,5 miljardin euron yhteisöverotuoton, jos siihen Suomessa siirryttäisiin. Viron veromalli kuitenkin pakottaa maksamaan yhtiön veroa aina, kun yhtiöstä otetaan osinkoa. Mutta jos omistaja haluaa kasvattaa yritystään Virossa, niin hänelle jää Virossa käyttöpääomaksi se osa, mikä Suomessa menee verottajalle. Virossa näin ollen yrityksen riskinkantokyky paranee olennaisesti, jolloin syntyy myös herkemmin uusia työpaikkoja. Palkkasummasta saatu tulovero valtiolle ja kunnalle on paljon tehokkaampi veromuoto kuin yhteisövero, koska se vähentää myös työttömyyden kustannuksia ja lisää veropohjaa.

 

Toinen omituinen keskustelunavaus Niskakankaalta koski perintöveroa. TV – lähetyksessä hän totesi, että perintövero ei ole kansantalouden ongelma. – Mutta  jos parhaat suomalaiset pitkään menestyneiden yritysten perijät eivät pysty maksamaan perintöverojaan, ainoana keinona selviytyä perintöverosta on myydä koko yritys. Useimmassa tapauksessa ostaja on ulkomainen, jolloin siitä usein seuraa myös toimintojen siirtyminen Suomen rajojen ulkopuolelle. – Esimerkkinä Niskakangas käytti Fazerin perijöiden perintöverotaakkaa, jonka maksamiseen menee 10 vuoden osinkotuotot.