Keravalta kuuluu hyviä uutisia

Kovin monelta paikkakunnalta ei tällä hetkellä kuulu myönteistä, Keravalta kuuluu. Muutaman vuoden Keravalla toiminut, aiemmin vantaalainen, jätepaalaimia valmistava Europress on saanut erittäin suuren tilauksen. Yritys tarvitsee lisää työvoimaa, joka näinä aikoina on poikkeuksellisen hyvä uutinen. Tämäntapaisia yrityksiä tarvittaisiin lisää, ja Kerava hyvän sijaintinsa vuoksi valikoitui myös Europressin toimipaikaksi. Pääkaupunkiseudun markkinat ja korkeatasoinen työvoima ovat myös Keravan vahvuuksia, mutta kuntien välinen kilpailu pääkaupunkiseudulla on armottoman kovaa. Kerava kuitenkin nopeana kaavoittajana pystyy reagoimaan asiakkaiden erityistarpeisiin, kuten aikanaan Sinebrychoffin puhtaan veden tarpeeseen sekä jäteveden käsittelyyn.

 

Keravan aneeminen keskusta on ollut erilaisten neuvotteluiden kohteena kiinteistöinvestoinneista päättävien kanssa yli 10 vuotta, mutta rakennuslain uudistus on tehnyt tiettyjen asioiden läpiviennin vaikeaksi. Myymälät ja liiketilat palveluineen ovat kilpailukeino myös hankkia asukkaita ja kehittää kaupunkia. Keravan keskusta, jossa aikanaan sijaitsi maan pisin kävelykatu, on näivettynyt ja liikkeiden asiakasvirrat heikentyneet. Uusien asukkaiden määrä keskustassa tuleekin kasvamaan, kun Kesko ja SRV yhdessä toteuttavat Keravan suurimman yksittäisen rakennusinvestoinnin, johon tulee kymmenittäin liikkeitä ja asukkaita lähes 700. Ne tuovat uudelleen elävyyttä ja palveluja kaikille keravalaisille mutta ennen kaikkea virkistävät keskustan kilpailukykyiseksi ostospaikaksi ulkokuntalaisillekin.

 

Pitkällisten neuvottelujen lopputuloksena tehdään tällä hetkellä tienrakennustöitä 148 tien risteyksessä, Hyrylä –Kulloontien Keravan kohdalla. Jo nykyisin ennen rakennustöitä liikenne ruuhkautui ja hidasti työmatka- ja tavaraliikennettä kiusallisesti. Kustannuksiin joutuvat ottamaan osaa valtion ohella Kerava ja Sipoo. Osasyynä on tietysti Sipoon puolella oleva SOK:n terminaalit ja varastoalue. Se on yksi maan suurimmista rakennushankkeista tällä hetkellä. Tietysti se luo työpaikkoja myös keravalaisille, mutta aiheuttaa juuri nyt edellä mainittuja liikenneruuhkia, kunnes rakennustyöt tieverkon osalta on saatu toteutetuksi.

 

Keravan Energia Oy panostaa myös uusiutuvaan energiaan toteuttamalla Huhtamon alueella aurinkopaneeleihin pohjautuvan voimalan. Se siis tuottaa sähköä, jota yksittäinen käyttäjäkin voi katolle asentamallaan paneelilla saada omaan käyttöönsä. Aurinkopuistolla investointi saadaan toteutetuksi yhteishankintana halvemmalla, ja keravalaisilla asiasta kiinnostuneilla on mahdollisuus vuokrata alle 5 euron vuokralla oma paneeli puistosta.

 

Kolmekymmentä vuotta sitten Keravan Saviolle tehtiin aurinkokylä valtion avustuksella. Ajatuksena oli kerätä kesän aikana suureen 1000 kuution vesisäiliöön lämpöä talven varalle. Hanke epäonnistui, koska säiliö talven aikana rakennevirheen takia vuoti ja hyöty jäi saamatta. Talot jäivät, paneelit myytiin. Mutta jo silloin Kerava kulki innovatiivisena kaupunkina ja tien näyttäjänä uusiutuvan energian hyödyntäjänä.