Espoon venepaikkojen sadetanssit

Kuivanmaan eli Keravan kunnanhallituksen puheenjohtajana olen kateellisena seurannut Espoon venekerhojen kohtelua siltä osin, kun se koskee veneiden talvisäilytystä ranta-alueella tai muualla. On esitetty, että veneet siirrettäisiin talvisäilytykseen Ämmässuon alueelle.

 

Espoo on onnistunut sijaintinsa ja meren läheisyyden johdosta houkuttelemaan erinomaisen väestörakenteen, jonka avulla kaupunki menestyy ja saa vielä yrityksiäkin sijoittumaan alueelleen, Helsingin kiusaksi tuottamaan yhteisöveroa. Yksi merkittävä tekijä on juuri veneilyn helppous ja niihin liittyvä venekerhotoiminta. Kokemuksesta tiedän, kuinka kätevää on, jos veneen talvisäilytysmahdollisuus on lähellä vesillelaskupaikkaa ja vielä parempi, jos asunto sijaitsee lähellä satama-aluetta. Käytännössä tämä on mahdollista vain Espoossa. Ihmettelen, onko Espoolla niin kova vauhti päällä, että tätä yhtä keskeistä kilpailutekijää ollaan virkamiespäätöksin menettämässä.

 

Epävarmuus tilanteesta on veneilijöille kiusallista. Kunnallishallinnon kiemurat ovat maallikolle ihmeellisiä. Lehtitietojen perusteella ne ovat niin monimutkaisen kimurantteja, että virkakoneistonkin näkemykset muodostavat vaikeaselkoisen lopputuloksen. Liikennemerkkien asettaminen aiheuttaa tietysti velvollisuuden noudattaa niitä, ja kaavoitetun maan tulkitseminen vastoin kaavan perusteita ei ole hyvää oikeuskäytäntöä. Kaiken kaikkiaan kunnan tehtävänä on luoda edellytyksiä kaikille harrastus- ja yritystoiminnalle. Veneily on monelle myös liiketoimintaa, jonka jatkuvuudesta on syytä olla huolissaan. Muutoin monikerroksisia pienveneiden säilytystiloja ei rakenneta yksityisin varoin.