Asiaa tuntevia kannattaa kuunnella

Melkein pääministerinä jo toimiva Antti Rinne ilmoitti, ettei hän tule kuuntelemaan asiantuntijoita. Hänen mukaansa ”kyllä sitä varaa on” erilaisiin vaalilupauksiin. Jos ei halua kuunnella asiantuntijoita, täytyy uskoa omiin kykyihinsä, ja myös muiden tulee hyväksyä suomalaisessa parlamentarismissa pääministerin näkemyksiä. Tuskin sentään demarit tekevät yksinään enemmistöhallitusta. Ei kannattaisi polttaa siltoja joka suuntaan, jos meinaa muiden puolueiden tuella muodostaa enemmistöhallituksen.

Talouden koko kuva on kuitenkin edelleenkin huolestuttava. Maa velkaantuu ja velat kasvavat edelleenkin. Velka on jonain päivänä maksettava. Mutta jos ajattelee, että lapsenlapsethan sen aikanaan hoitavat, niin pidän itse sitä vastuuntunnottomana.

Asiat kuitenkin korjaantuvat, kun työllisyys saataisiin paremmalle tasolle, niin saataisiin maa taas terveen kirjoihin. SDP:n periaate on verottaa lisää, mikä käytännössä tarkoittaa progression ja mahdollisesti myös arvonlisäveron korottamista.  Jos yritysten verotusta korotettaisiin, seuraisi siitä yleensä paremminkin työttömyyden lisääntymistä. Työttömyys on jo nykyisellään kilpailijamaihin nähden kaksikertainen korkeasuhdanteenkin aikana.

Vaalilupauksiahan annetaan, mutta niiden tulisi olla toteuttamiskelpoisia eikä suomalaisia kurittavia. Kokoomus on vero-ohjauksessaan siirtämässä verotusta haittojen ja päästöjen verotukseen, jolloin eläkkeisiin, ansiotuloihin ja yritystoimintaan kohdistuvia veroja voitaisiin lievästi keventää. Luulisi, että suurin palkansaajapuolue olisi kiinnostunut oman kohderyhmänsä työpaikoista enemmän kuin työttömyyden lisäämisestä.